“De magnolia bij ons in het park bloeit elk jaar vroeger”. “Is dat zo? Je zal het wel weten, want jij bent bioloog”.
Daags erna lees je in de krant dat dit jaar de lente eerder was begonnen dan vorig jaar. “Heeft ie toch gelijk”, denk je dan. Hindoes geloven dat je in een volgend leven kan terugkomen als kat. “God is dood” beweerde Nietzsche.
Als we met een kandidaat in gesprek gaan, vragen we of hij ook gelovig is, of een godsbeeld heeft. Dat laatste is wel handig, want dan is het beeld van de O.B.d.H. makkelijker plaatsbaar. Huisvrouwen moesten vroeger de was doen met de hand, tot de wasmachine kwam. Dat was fijn, want nu had ze tijd voor andere dingen. Elektrische apparaten besparen ons überhaupt veel tijd. Toch? En waarom hebben we dan nog altijd tijd te kort?
“Druk, druk, druk” is ons adagium geworden, een smoes waar we sterk in zijn gaan geloven. “Heb jij van de week dat programma nog gezien op TV? Het was heel interessant”. “Nee, ik was druk, ik kijk het later wel terug met uitzending gemist”.
Wat je niet kan terugzien is de zoomsessie van afgelopen dinsdag. Hierin leverde Br:. een bouwstuk op met de titel: ”Het vooroordeel overwonnen”. Een onthutsend bouw-stuk dat in de comparitie de aanleiding gaf tot mooie bespiegelingen. Want een vooroordeel is een niet op kennis of redenering, maar op een neiging, traditie of navolging berustend oordeel/mening. Dat staat in de Dikke van Dale. En ga nu eens bij uzelf te rade hoe of het is gesteld met uw ongegronde mening; hoe vaak loopt u in de fuik van de waan? Hoe vaak laat u uw innerlijk licht schijnen over een mening, een oordeel? Realiseer u wel dat als je mening je norm wordt, je niet over de waarheid beschikt.
Ik wens u veel succes met uw overpeinzingen.